Полагането на първата копка за Панорама „Плевенска епопея 1877 г.“ - 47 години история



На 19 януари 2024 г. се навършват 47 години от началото на строителството на художествено-архитектурния комплекс Панорама „Плевенска епопея 1877 г.“ Този ден е от значение, тъй като означава началото на едно внушително творческо усилие, което пресъздава драматичните събития по време на петмесечната Плевенска епопея.

Изграждането на паметника

Въпреки тежките зимни условия, строителната техника за броени дни изкопава рекордно количество земна маса - 20 000 м3. Този факт сам по себе си е впечатляващ и свидетелства за ангажимента и упоритостта на всички участници в проекта. Изграждането на величествения паметник се превръща в дело на всички плевенски граждани, които дават своя принос с доброволен труд и парични средства. Организацията, контролът и взаимодействието между всички трудещи се е впечатляваща. Работи се с голямо старание и професионализъм.

Успехът на проекта

Смелостта, общите усилия и вярата в идеята водят до реализацията на проекта за рекордно кратък период от 11 месеца (325 дни). Изпълнителите успяват да „победят времето“ и да завършат паметника до паметната дата 10 декември 1977 г., когато град Плевен отбелязва своя 100-годишен юбилей от освобождението си от османско владичество.

Панорама „Плевенска епопея 1877 г.“ представлява не само внушителен паметник, но и символ на сблъсъка между миналото и настоящето. Той приковава погледите на посетителите си, разказвайки им историята на този важен етап от българската история.

Това величествено творение е свидетелство за усърдието, ангажимента и вярата на хората, които участват в неговото създаване. 47 години след началото на построяването си, Панорама „Плевенска епопея 1877 г.“ продължава да вълнува и вдъхновява посетителите си.

Това величествено творение остава вечен спомен за подвига на хората, заложили усилия и сърце в създаването му, и продължава да бъде важна част от културното наследство на България.

Източник: https://plevennews.com/panorama-plevenska-epopeya-1877-47-godini/