Отмяна на избора на общински съветник в Плевен


Общинската избирателна комисия (ОИК) в Плевен взе решение да отмени избора на общински съветник, който не се яви на три поредни заседания и не положи клетва. Това важно решение беше публикувано на уебсайта на комисията и представлява важна част от изборната процедура.

Искане за отмяна на избора

Борислав Георгиев, общински съветник от листата на Местна коалиция (МК) "Алтернативата на гражданите", подаде искане до ОИК – Плевен, в което заяви, че избраният общински съветник, Александър Богданов Николов, не се явява на трето поредно заседание, за да положи клетва. Георгиев поиска писмена информация относно документ, с който Николов уведомява комисията за неприсъствието си на сесията на Общински съвет Плевен от 30 ноември.

Решение на ОИК-Плевен

След проведена проверка и изискана информация от председателя на Общинския съвет в Плевен, комисията реши, че Александър Николов не се е явил на заседанието от 30 ноември, поради което не е положил клетва като общински съветник и не е подписал клетвения лист.

Съответствие с изборната процедура

В решението на ОИК-Плевен се посочва, че съгласно т.2 от Решение №2865-МИ от 04.11.2023 г. на Централната избирателна комисия, ако общински съветник е възпрепятстван да присъства при полагането на клетва, следва изрично да заяви това с писмено заявление пред Общинската избирателна комисия. Николов не е направил това преди провеждането на заседанието на Общински съвет Плевен от 30 ноември, което обстоятелство навежда на извод, че той не желае да встъпи в пълномощията на общински съветник.

Нов избор на общински съветник

Със същото решение ОИК-Плевен обяви Светослав Доков като нов общински съветник, заемайки мястото на Александър Николов. Също така беше обезсилено издаденото удостоверение на Николов от 1 ноември.

Подчертаване на важността на участието

Този случай подчертава важността на участието на общинските съветници в заседанията и полагането на клетвата им, като това е съществена част от изпълнението на техните задължения към общността, която ги е избрала.

Отмяната на избора на общински съветник в Плевен подчертава важността на редовното участие на избраните представители в работата на общинските съвети, като гаранция за доброто управление и представителство на гражданите.

Източник: https://plevennews.com/oik-pleven-otmeni-izbora-na-obshtinski-savetnik/